7.nädal


 

Ärivaraline litsents (EULA; suletud lähtekood)

Eelised

Antud ärivaralise litsentsi eeliseks on kindlasti tulu, mida on võimalik saada läbi tarkvara/litsentsi müügi

Puudused

Kuna suletud lähtekood, siis see mingismõttes piirab kasutaja vabadust ning sa pead olema nõustunud privaatsuspoliitikaga, mis ei luba sul antud toodet jagada ega muuta.


GNU GPL (tugev copyleft)

Eelised

Avatud lähtekoodiga mis annab suurepärase võimaluse kõikidel kasutajatel panustada tarkvarasse nii arenduse näol kui ka ideid jagades ning juurutades kuid ei tohi seda ise müüa.

Puudused

Kuna lähtekood on lahti, siis tulu väga ei teki, kui aga tekib siis võib olla kindlasti piiratud mistõttu on see väiksem. Lisaks kõik muudatused tuleb avalikustada ja jagada samasuguse litsentsi all ehk ettevõtted kes soovivad kasutada GPL litsentsiga tarkvara oma toote osana kuid ei soovi avalikustada.


BSD litsents (ilma copyleftita)

Eelised 

BSD litsents annab arendajatele väga suure paindlikkuse. Seal pole üldse piiranguid tarkvara kasutamisel, jagamisel ega muutmisel. Võimaldab tarkvara integreerida lihtsalt kas enda teise tarkvara projektiga või isegi suletud lähtekooodi projektiga.

Puudused

Teed oma projekti, jagad seda teistega ja nemad täiustavad, siis nad ei ole kohustatud seda tagasi jagama sulle, mistõttu on see veidi ebaprofessionaalne, aga tal pole kohustust seda tagasi jagada.


Millistes oludes võiks millist litsentsi eelistada?

EULA - Kui soovid luua äritarkvara ehk ka tulu saada ning omada täielikku kontrolli tarkvara üle, siis see oleks õige valik

GNU - Kui soovid täiendada, pakkuda lahendusi või koodi täiustamisel abi, siis see oleks õige valik.

BSD - Kui on soov täiendada koodi(kas enda või kellegi teise) ja laiendada seda enda kasutajatele kartmata, et see võidakse sulgeda, siis see oleks õige valik.



Allikad

1 - https://www.techtarget.com/whatis/definition/BSD-licenses

2 - https://timreview.ca/article/67

3 - https://chandanlog.wordpress.com/2006/09/18/copyrights-licenses-and-cddl-illustrated/


Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

1.nädal - Noppeid IT ajaloost

3.nädal - Uus meedia

11.Nädal