14.nädal



Lunavara

Antud teema on viimaste aastakümnetega mitmekordistinud väga kiirelt ning tekitab ettevõtete kui ka kasutajate seas suuri kaotusi. Lunavara olemuseks on see, et lukustatakse ohvri seadmed krüpteerides andmed ning nõutakse raha, et need siis "lahti" teha.

Mitnicki valem

Valemi põhjal saame ettevõtta 3-suunal erinevaid asju. Nimelt tehnoloogia vallas on soovitatud regulaarsed uuendused, varukoopiad ja viirusetõrje. Need kõik on efektiivsed abimeetmed mis kaitsevad meie andmeid.

Koolitus on väga oluline, eriti uute arvutikasutajate seas, mis aitavad ennetada ohtlikke olukordi. Koolituse käigus tuleks kindlasti küberteadlikkust ja paroolihaldust. Tuleks kasutajale teavitada ohtlikest meilidest ja parooli tugevusest, mis aitavad samuti andmeid hoida turvalisemana.

Kindlasti tuleks paika panna ka vastavad reeglid, et kasutajate andmete kaitse oleks ajakohastatud. tuleks luua erinevaid turbepoliitikaid ettevõttes ja ka kasutajal endal. Näiteks kindlasti tuleks teavitada administraatorit kui arvad, et said kahtlase meili. Teha selline plaan, mis juhtub siis kui ongi turvaintsident ehk luua backup valik süsteemist ja kasutajate andmetest, et töö edasi käiks ja turbeauk isoleerida.

Risk pole kunagi 0 vaid kasutades Mitnicki valemit on võimalus seda tunduvalt vähendada ja kasutajate jaoks kogemust sõbralikumaks teha.


Allikad

1 - https://www.ncsc.gov.uk/guidance/mitigating-malware-and-ransomware-attacks

2 - https://www.cisa.gov/stopransomware/ransomware-guide

Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

1.nädal - Noppeid IT ajaloost

3.nädal - Uus meedia

11.Nädal