4.nädal - Info- ja võrguühiskond

 Digiühiskonna arengukava 2030 SWOT-analüüs


Tugevused

Meie digiriigi tugevusteks saab kindlasti lugeda üleminekut digimaailma ja seda kui ühtse rahvana. Kindlasti on vanemaid inimesi, kes ei ole väga hästi kursis ning raskustes, kuid selletõttu on neil abistavad pereliikmed, kes neid sellel teekonnal aitavad. Tähtsamateks aspektideks tahaksin välja tuua paar näidet Küberturvalisus - On arenenud tohutult viimaste aastatega nii avalikus- kui erasektoris. Seda nii juhtimise faasis kui ka kasutaja enda teadlikkust arvestades. Suurteks plussideks saab veel lisada meie koostööd erinevate valitsusasutuste vahel, küberturvalisust top prioriteedi all hoidmist ja ambitsioonitaset, mis aitavad meil kohaneda digiarenguga.

Nõrkused

Kui vaadata avaliku sektori poole st riigi IT-d, siis jääb silma kohe pilveteenuse rakendamine töötajate tööjaamadele. Tööjaamade uuendamised käivad vanaviisi ehk on olemas lokaalne server, mille peal erinevad teenused jooksevad. ÜLdisemalt võib nõrkuste alla liigitada nii rahastamise, küberohu kui ka tehnilise võimekuse.

Võimalused

Eesti keskendub keskkonnasõbralikule tehnoloogiale ning see avab palju uusi uksi ja rahastamisallikaid. Veel võib lisada võimaluste alla inovatsiooni, mida meie erasektori ettevõtetel jagub kuhjaga. Küll on raske muu maailmaga võistelda, kuid see meid ei morjenda.

Ohud

Suureks nö ohuks võib nimetada rahastamist. Kuna sõltume välistest teguritest, siis see võib muuta meie tulevikutegevused pigem mitte jätkusuutlikuks. Kõrvale ei saa jätta ka küberohte st digitaliseerumisele üleminekuga kaasnevad ka suuremad ohud, kuna liidame end globaalse võrgustikuga. Tänu sellele võib rahval tekkida avalike teenuste vastu umbusaldus.



Allikad

1 - https://www.mkm.ee/digiriik-ja-uhenduvus/digiuhiskonna-arengukava-2030

Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

1.nädal - Noppeid IT ajaloost

3.nädal - Uus meedia

11.Nädal