10.nädal

Loe läbi Eben Mogleni 1999. aasta artikkel Anarchism Triumphant: Free Software and the Death of Copyright ja kirjuta ajaveebi selle kohta arvustus. Kui palju autori hinnangutest on 20 aastaga täppi läinud (autoriõigus iseenesest ei ole kuhugi kadunud)?


Üks meeldejäävaim Quote

   

Esimene peatükk keskendus digitaalse revolutsiooni mõjule tarkvarale seoses omandiõigusega, rõhutades siis erinevaid õiguslikke aspekte nagu patendid, autoriõigused ja kaubanduslikud saladused.

Teises peatükis uuris autor vaba tarkvara liikumise mõju tarkvara kvaliteedile ja arengule, rõhutades avatud lähenemise positiivseid külgi ning koostöö olulisust.

Kolmandas peatükis arutles autor vaba tarkvara rolli üle alternatiivina traditsioonilistele omandimudelitele, toetades ideed selle kiirema arengu ja loovuse soodustamise kohta.

Ja viimases peatükis rõhutas autor digitaalse revolutsiooni laiemat mõju ühiskonnale, sealhulgas traditsiooniliste omandiõiguste nõrgenemist ning võitlust tähelepanu kontrolli üle digitaalses keskkonnas.


Arvan, et järgnevad autori seisukohad on üsna täppi läinud

Intellektuaalomandiõiguste süsteemi ebakindlus:

Arvan, et see seisukoht võib olla endiselt aktuaalne, kuna intellektuaalomandiõiguste süsteemi ebakindlus, eriti seoses tarkvara, on jätkuvalt teema, mille üle arutatakse nüüdisajal. Muutuv tehnoloogiline maastik ja uued innovatsioonid võivad muuta intellektuaalomandiõiguste kohaldamist keerukamaks.

Propertarianismi mõju tarkvarakvaliteedile:

Mõtlen, et Microsofti domineerimine tarkvaraturul võib olla vähem oluline kui varem, võivad teised suured ettevõtted ja nende tarkvarapoliitikad endiselt mõjutada tarkvarakvaliteeti. Samuti on vaba tarkvara liikumine jätkuvalt oluline jõud kvaliteetse tarkvara arendamisel.

Autori kriitika intellektuaalomandi mõistete rakendamise kohta tarkvarale:

Ka see seisukoht on endiselt asjakohane, kuna vaba tarkvara liikumine ja avatud lähtekoodiga tarkvara projektid on jätkuvalt olulised osad tarkvaraökosüsteemist. Nende projekteerimismudelite vastuolud traditsiooniliste omandipõhiste mudelitega on endiselt teema, mille üle arutatakse.

Digitaalse revolutsiooni mõju intellektuaalomandi valdkonnale: 

Digitaalne revolutsioon on jätkuvalt oluline jõud, mis muudab intellektuaalomandi mõistete rakendamist ja tähtsust. Traditsioonilised mõisted, nagu autoriõigus, peavad kohanema uute digitaalsete väljakutsetega, näiteks failijagamise ja loomevahetusega.


Allikad

1 - https://firstmonday.org/ojs/index.php/fm/article/view/684/594

Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

1.nädal - Noppeid IT ajaloost

3.nädal - Uus meedia

11.Nädal