1.nädal - Noppeid IT ajaloost

IT-maastiku revolutsioon

AI

AI ehk Artifical Intelligence(ing.keel) on tehisintellekt, mille teekond sai alguse juba 1950-ndatest kui Alan Turingi masin murdis Teise maailmasõja ajal natside ENIGMA koodi. Sealt tõusis õhku küsimus "Kas masinad suudavad mõelda?". 

Sellest ajast peale, on hakanud ajaralli, kes suudab teha kõige parema ja efektiivsema seadme, mis reaalselt suudaks inimeste mõttega kõige rohkem sarnastuda või isegi ületada. Ei läinud palju aega mööda, kui IBM tuli välja oma seadmega Deep Blue(1997), mis suutis võita male maailmameistrit ja IBM poolt loodud superarvuti Watson(2007), mis suutis võita reaalse inimese USA saates "Jeopardy!" - mis sarnaneb eesti saatega "Kuldvillak". 

AI areng on olnud tohutu ning just viimaste aastate vältel on see kõik ka kättesaadav tavainimestele ChatGPT näol, mis on väga suured keelemudelid, mis lasevad sul tehisintellektiga otse suhelda ja saada vastused kõigest mõne hetkega. ChatGPT turule tulek on ka ühtlasi suur tõuge alternatiivsetele "genereerivatele AI-dele", mille alla kuuluvad igasugused erinevad pildi,teksti ja ka kõne mudelid. Ettevõtetes on erinevate AI-de rakendamine väga aktuaalne ning on kohati tõstnud ka ettevõtte väärtust märkimisväärselt.


Tuleviku tehnika mille jaoks maailm polnud valmis

Buick Riviera auto puutetundlik ekraan 1986.a

Aastal 1986 esitleti autot nimega Buick Riviera. Koos teiste lisadega oli seal hulgas ka puutetundlik ekraan, mis oli tolle aja kohta väga suur üleminek sõitjatele. Puutepaneel oli tuntud kui CCC(Graphic Control Center), milles sai sõitja kliimat, puhurit, raadiot, equalizer jpm kontrollida. 

See kõik oli väga muljetavaldav ja futuristlik, mistõttu rahvale see siiski lõpuks ei sobinud kuna see häiris sõitmist. Lõpuks lõpetati selle tootmine 1990aastal.


Totter toode ehk mis toimus looja peas?

iSmell

iSmell on seade, millega sooviti tuua erinevaid lõhnu üle arvutiekraani. Idee loojateks olid Joel Lloyd Bellenson(molekulaarne bioloog) ja Dexster Smith(tööstusinsener). Loojate algne mõte oli luua nö "lõhnaprinter", mis suudaks erinevaid lõhnu kasutajateni tuua läbi iSmell USB seadme, milles asetsesid lõhnakassetid. Selle jaoks saadi isegi 20millioni dollari väärtuses toetust erinevatelt ettevõtetelt, kellele pakkus antud innovaatiline seade palju huvi. 

Lõppkasutajal polnud vaja rohkem teha, kui seade arvutiga ühendada ning avada toetatud veebileht või mäng ning "lõhnaprinter" hakkab tööle tuues läbi interneti lõhna kasutajani.

Loojad unustasid aga ühe küsimuse küsida "Kas seda on kellegil reaalselt vaja?". Pärast 2 aastat tegutsemist sai raha otsa ning ettevõttel tuli silmitsi seista pankrotiga.



Allikad

1 - https://www.ibm.com/topics/artificial-intelligence
2 - https://www.carscoops.com/2021/10/the-buick-riviera-had-a-touchscreen-display-way-back-in-1986/
3 - https://thehustle.co/digiscents-ismell-fail/

Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

3.nädal - Uus meedia

11.Nädal