2.nädal - Nähtus, mis jäi püsima ja mis asendati uue vastu

Nähtus, mis jäi püsima tänapäevani

Meilide saatmine läbi interneti 1971.a

Ray Tomlinson

Postkaartidega kirja saatmine on siiamaani tavaks kuid kas kirju saaks saata ka läbi interneti? Niipea kui hakati arendama seadmete suhtlust üksteisega(1965 - Kahe arvuti suhtlus omavahel MIT Lincoln Lab'is), ei läinud palju aega mööda kui tekkis ka soov saata kirju üle ARPANET'i(interneti eelkäija). Selline viis leidis rakenduse aastal 1971.a, kui Ray Tomlinson lõi esimese meiliprogrammi ning juba 1972.a tutvustati seda võimalust ka laiemale ringile. 

Nüüdseks on meil meiliprogramme erinevaid ja on ka erinevaid teenusepakkujaid, kus saab hoida kirju turvaliselt pilves. Kirjade saatmise viis läbi postkaartide ei kao kindlasti kuhugile kuid märksa kiirem,mugavam ja efektiivsem on seda teha läbi interneti, kus kirjad liiguvad valguskiirusel.


Nähtus, mis asendati uuema vastu

ARPANET ja WWW ehk kuidas inimesed näevad interneti täna?



ARPANET(Advanced Research Projects Agency Network) ehk täiustatud teadusprojektide ameti võrgustik, see oli esimene USA kaitseministeeriumi poolt loodud andmepakette vahetav arvutivõrk. Seda kasutasid peamiselt arendajad ja sõjaväe personal. Arpaneti põhiliseks kasutusalaks oli teaduse arendamine. 

Antud võrgus liikumine oli Arpanetis siiski pigem raske ja mitte kasutajasõbralik. Nii hakkas arvutiteadlane Tim Berners-Lee ehitama Arpanetile lisakihti(1991) HTML-is(Hypertext Markup Language), et kasutajatel oleks lihtsam interneti veebilehti näha ja seal ringi manageerida - sellist kihti tutvustati kui WWW ehk World Wide Web.


Allikad

1 - https://www.livescience.com/20727-internet-history.html
2 - https://www.livescience.com/world-wide-web


Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

1.nädal - Noppeid IT ajaloost

3.nädal - Uus meedia

11.Nädal